Tuesday 7 June 2022

CTP a fost concediat de Digi24: „Ar fi trebuit să mă despart de mult”. Gafa de la Digi24.


CTP a fost concediat de Digi24

Cristian Tudor Popescu a anunţat pe pagina sa de Facebook că postul de ştiri Digi24 a decis să înceteze colaborarea cu el. Gazetarul a dezvăluit că motivele deciziei au legătură cu ultima emisiune „Cap Limpede”, în care a vorbit despre proiectele de legi privind Securitatea Naţională şi s-a revoltat din cauza gafei comise de Cosmin Prelipceanu, care a prezentat un clip vechi ca fiind propagandă rusească.

„Motivele mi-au fost spuse într-o convorbire telefonică pe care am avut-o cu conducerea postului. A fost analizată această ultimă emisiune, de vineri şi au luat decizia”. 

CTP si emisiunea din 3 iunie.

În emisiunea de pe 3 iunie, printre altele, CTP a vorbit despre modificările la legile Siguranţei Naţionale şi pericolul ca SRI să aibă puteri sporite şi să ajungă ca Securitatea din perioada comunistă şi a criticat şi gafa lui Cosmin Prelipceanu. „Partidul unic aflat la putere doreşte să aibă serviciile în mână ca pe o unealtă” iar scopul final al acestor texte de lege „este să redea SRI-ului funcţia fundamentală a Securităţii”, care era „să controleze starea de spirit, opinia maselor, să identifice şi să juguleze curentele împotriva regimului”, a spus CTP despre modificările care sunt în pregătire la legile Siguranţei Naţionale.

Cristian Tudor Popescu pe Facebook. Diagnosticul – mai dăunător decât boala
 Emisiunea Cap Limpede de vineri, 03 iunie, nu a fost ultima din acest sezon, a fost ultima. Nu ne mai vedem la toamnă. Analizând conținutul acestei emisiuni, conducerea postului a decis să înceteze colaborarea cu subsemnatul. Este o hotărâre unilaterală, care aparține Digi 24. Diagnosticele puse în Cap Limpede final au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala. 
 Ar fi trebuit să mă despart de mult de Digi 24.  Am mai rămas din respect față de telespectatorii emisiunii Cap Limpede și de partenerul meu de dialog, domnul Claudiu Pândaru. Acum, sunt dezlegat. 
 Nu există vreo televiziune de știri la care să iau în considerare a mă „transfera”. Poate că ne vom revedea pe youtube, mă voi gândi. Deocamdată, iau o pauză video. Dar, ne putem întâlni în continuare în scris, în Republica, pe facebook și, audio, joia dimineața, la Europa FM. Deși concediat, nu plec în concediu.

Gafa la Digi 24 Cosmin Prelipceanu Fake news Jurnalul de Seară 01 06 2022

Cristian Tudor Popescu a condamnat dur gafa comisă de Cosmin Prelipceanu, care a prezentat un clip vechi de 14 ani, în care erau detaliate mai multe genuri muzicale, ca fiind propagandă rusească. „Este vorba despre o minciună neagră. Există gri, există mai multe trepte de gri în fake news.

Ăsta este un fake news negru, nu are legătură nimic cu nimic. Nu preiei niciodată o ştire fără o verifici. Cum să nu traduci ce se spune efectiv în limba de pe ştire?   Deci, acolo se vorbea rusă. Dacă vrei să dai o astfel de ştire, tu trebuie să vezi, jurnalist profesionist…   Eu întotdeauna mă duc şi caut originalul, să văd cum sună în limba de origine, pentru că pot să apară traduceri care să deformeze”, a declarat Cristian Tudor Popescu la Digi 24.  

 Cosmin Prelipceanu a prezentat în emisiunea Jurnalul de Seară de la Digi24, un clip video cu un „recrut rus” care nu ştie că va conduce un tanc T-62, fabricat între anii 1961 – 1975. În realitate, însă, în discuţia dintre un reporter şi tânăr se vorbeşte despre muzică şi datează de cel puţin 14 ani.   În realitate însă, interviul a fost înregistrat în clubul de noapte „Compass” („Компас”) din oraşul rus Veliky Novgorod de către compania locală de televiziune „Triada”, scrie Knowyourmeme.com. Primele clipuri video ale interviului au apărut pe 28 martie 2008 pe site-urile ruseşti, adesea intitulate în limba rusă „Very Bad Music” („Очень плохая музыка”).

Jurnalistul Cosmin Prelipceanu şi-a cerut ulterior scuze pentru gafa taxată dur de alte instituţii de presă.

0 comentarii:

Post a Comment