Sunday 3 April 2022

Alegeri parlamentare Ungaria: "Un Putin Ungur sau Europa? Ce credeti?” Maghiarii decid dacă Viktor Orban rămâne la putere.

Maghiarii  sunt așteptați duminică să își voteze reprezentanții în alegerile parlamentare. Miza uriașă a scrutinului: vor reuși ei să-l schimbe de la conducere pe cel mai longeviv premier european Viktor Orban, campionul iliberalismului, liderul populist care a stârnit nenumărate valuri la Bruxelles și care a făcut notă discordantă față de restul Europei de la declanșarea războiului în Ucraina de către Vladimir Putin.



La alegerile parlamentare de astăzi, Orban, în funcție din 2010, se va confrunta cu cea mai mare provocare a sa de până acum de a rămâne la putere în Ungaria, un front al coaliției unite care speră să convingă pe ultima sută de metri că liderul Fidesz reprezintă un pericol pentru viitor democratic al țării.

Alianța opoziției "Uniţi pentru Ungaria" include partide de stânga din Coaliția Democratică, liberalii de la Mișcarea Momentum și formațiunea Jobbik convertită din extrema dreapta în formațiune moderată de centru.

Războiul din Ucraina a cam dat peste cap planurile lui Orban și l-au forțat să facă ”piruete„ electorale, după 12 ani în care a cultivat relații politice și economice strânse cu Moscova.

Potrivit ultimului sondaj de opinie realizat de institutul Zavecz Research și citat de Reuters, Fidesz conduce cursa cu 39% față de 36% cât are opoziția, în vreme ce unul din cinci alegători spuneau că nu au decis încă pe cine votează.

0 comentarii:

Post a Comment