Friday 25 May 2018

Start TIFF 2018.

 Cele 12 Filme in Competitie pentru Trofeul Transilvania.


Un număr de 227 de filme (178 de lungmetraje şi 49 de filme scurte) din 51 de ţări vor rula în cadrul ediţiei din 2018 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), eveniment ce va avea loc între 25 mai şi 3 iunie la Cluj-Napoca.
TIFF 2018 are loc la Cluj, in perioada 25 mai – 3 iunie, putin mai devreme decat editiile precedente. Toate evenimentele din cadrul TIFF se vor desfasura in peste 13 locatii partenere festivalului din Cluj: Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria, Casa de Cultura a Studentilor, Piata Unirii, Cinema City Iulius Mall, Institutul Francez, Somes, Cinema Marasti, Cinema Dacia, Urania Palace, Universitatea Sapientia, Clujhub, H33 Urbannect, Casa TIFF, Castel Banffy sau Arkhai Sculpture Park.

PROGRAM SI DESCHIDEREA OFICIALA

Biletele la TIFF 2018 s-au pus in vanzare de cateva luni si mai gasiti disponibile atat abonamente TIFF Card la 350 de lei sau Gold Card la 700 lei. De asemenea, gasitit si bilete individuale pentru proiectii, cu preturi de 10 lei sau 12 lei. Mai multe detalii despre preturile biletelor la TIFF 2018  si nu in ultimul rand, gasiti aici programul complet al festivalului TIFF 2018.
http://tiff.ro/programTIFF2018 
Un film israelian controversat dechide TIFF 2018: #FOXTROT.Foxtrot este un film extraordinar, care și-a câștigat locul în istorie la scurtă vreme de la momentul lansării în cadrul festivalului de la Veneția. Premiera de gală va avea loc în prezența regizorului israelian Samuel Maoz, în 25 mai, ora 20.45, în Piața Unirii din Cluj Napoca.

Filmul spune povestea unei familii destrămate în urma dispariției tragice a fiului plecat la război. Momentele de comedie neagră, episoadele cu soldați israelieni plictisiți de misiunea lor în mijlocul deșertului și secvențele care îi surprind mușamalizând moartea unor tineri palestinieni au scandalizat Guvernul Israelian. Oficialii statului au aplaudat decizia Academiei Americane de Film de a nu include titlul pe lista scurtă a nominalizărilor pentru Cel mai bun film străin. Revolta a continuat până la boicotarea evenimentului de deschidere a Festivalului de Film Israelian din Paris, în cadrul căruia a fost inclusă proiecția cu Foxtrot.


FILME DE COMPETITIE

 - cele cu trailer as vrea sa le vad, restul doar daca vor castiga -

Competiția internațională nu mai are nevoie de nici o prezentare. Aici, proiecțiile sînt, de regulă, sold-out. Cu cît îți iei bilet mai din timp, cu atît mai bine – mai ales dacă vrei să fii primul din România care vede cele două filme autohtone candidate la Trofeul Transilvania: La graniţa dintre ficţiune, documentar şi artă vizuală, „Nu mă atinge-mă” (Touch Me Not) este primul lungmetraj al regizoarei Adina Pintilie şi dublul câştigător al Ursului de Aur şi al Premiului pentru debut la Festivalul de la Berlin şi a stârnit deja nenumărate controverse în lumea filmului.

Cel de-al doilea debut românesc din competiţia internaţională, Charleston în regia lui Andrei Creţulescu, a avut premiera mondială la Locarno şi este povestea dulce-amară a unui triunghi amoros neobişnuit. Capetele de afiş ale acestui cocktail pop condimentat cu umor negru, melancolie şi un soundtrack eclectic sunt Şerban Pavlu şi Radu Iacoban, iar director de imagine este Barbu Bălăşoiu (Sieranevada).

Acelaşi Bălăşoiu se regăseşte şi pe genericul filmului „Viaţa şi nimic altceva” (Life and Nothing More), distins cu Premiul FIPRESCI la San Sebastian. Cel de-al doilea lungmetraj al regizorului spaniol Antonio Mendez Esparza urmăreşte efortul unei familii monoparentale de culoare de a rămâne împreună, în ciuda realităţilor cotidiene ostile cu care se confruntă.
Tot un triunghi sentimental stă şi la baza primului film al kosovarei Blerta Zequiri, „Căsătoria“ (The Marriage), descris de Cineuropa ca fiind, „unul dintre cele mai impresionante debuturi ale anului’’.

Recompensat cu Premiul publicului la Sundance, „Vinovatul” (The Guilty) vorbeşte într-o manieră bulversantă despre cum cele mai bune intenţii se pot tranforma într-o formă de abuz. Debutantul danez Gustav Moller reuşeşte imposibilul, ţinîndu-te pe muchia scaunului cu un thriller minimalist filmat în timp real într-un interior unic, cu un personaj care vorbeşte nonstop la telefon.


Aceeaşi unitate de timp şi spaţiu se regăseşte şi în „Casa” (The Home), o dramă claustrofobică despre conflictul unei familii nevoite să respecte dorinţa rudei decedate de a-şi dona trupul neînsufleţit universităţii de medicină. Coregrafia alaiului de personaje şi tirul verbal încrucişat fac din debutul iranianului Asghar Yousefinejad o experienţă profund cinematică. 

Experienţa ca profesor de literatură pentru elevi cu probleme comportamentale constituie sursa de inspiraţie primară a lui Matan Yair pentru debutul său în regie cu „Eşafodaj“ (Scaffolding), lansat în secţiunea ACID a Festivalului de la Cannes. 

După succesul înregistrat cu „10,000 km“, premiat cu un Goya pentru debut în 2015, spaniolul Carlos Marques-Marcet revine în competiţia oficială de la TIFF cu „Ancora şi speranţa” (Anchor And Hope), o poveste de dragoste inedită care reconstruieşte, cu umor şi multă naturaleţe, ideea de familie, chestionând normele tradiţionale.

Ostil este şi mediul de lucru dintr-o comunitate izolată de muncitori danezi în care cei doi fraţi din „Iarna trădării” (Winter Brothers) sunt nevoiţi să se adapteze. Debutul regizorului islandez Hlynur Pálmason i-a adus actorului Elliott Crosset Hove, prezent anul trecut la TIFF, un binemeritat Premiu de interpretare masculină la Festivalul de film de la Locarno.

Răsturnările de situaţie din viaţa protagonistei din „Moştenitoarele” (The Heiresses) compun drama unei femei în vârstă, pusă în situaţia de a-şi pierde statutul material privilegiat. În timp ce partenera ei de viaţă îşi ispăşeşte pedeapsa în închisoare, Chela începe un nou capitol plin de provocări, în primul lungmetraj regizat de paraguayanul Marcelo Martinessi, distins cu Premiul FIPRESCI, Premiul Alfred Bauer şi un Urs de Argint pentru interpretare feminină (Ana Brun) la Berlin.

Dispariţia neaşteptată a unui membru al familiei dă tonul unui şir de evenimente nefericite şi răbufniri violente şi în „Izbiţi de soartă” (Scythe Hitting Stone), debut-dinamită al rusoaicei Anna Kruglova.

Deopotrivă cinic şi comic, „Mila” (Pity) imaginează o lume a oamenilor care nu pot fi fericiţi decât în situaţii nefericite. Recent lansată la Sundance şi demnă de bizareriile Noului Val Grecesc, comedia neagră regizată de Babis Makridis spune povestea unui bărbat dependent de compasiunea altora. 
Hafsteinn Gunnar Sigurdsson revine la TIFF cu "Under the Tree",

proiectat in sectiunea Orizzonti la Venetia si premiat la festivalurile de la Zurich si Hamptons. "Under the Tree" este o tragicomedie centrata pe conflictul dintre doua familii care porneste de la un copac.

"Nico, 1988" scris si regizat de Susanna Nicchiarelli este un film biografic despre Christa Päffgen, una dintre muzele lui Andy Warhol si solista in formatia Velvet Underground. Filmul a castigat premiul sectiunii Orizzonti de la Venetia spune povestea ultimului turneu al artistei.

Tot din sectiunea Orizzonti va fi proiectat la TIFF 2018 documentarul "Caniba" castigatorul premiului special al juriului, regizat de antropologii Lucien Castaing-Taylor si Verena Paravel si care Caniba exploreaza viata canibalului japonez Issei Sagawa.

"Longing", distins cu premiul Publicului in cadrul Venice Days / Giornate degli Autori (GDA), precum si la Festivalul de Film de la Ierusalim, este povestea unei nunt i improbabile si a unui unui barbat care invata sa devina tata, dupa moartea fiului pe care nu a stiut ca il are.

"Giant / Handia", regizat de Jon Garano sii Jose Mari Goenaga, a fost premiat la San Sebastian pentru povestea plasata in secolul XIX a celui mai inalt om din lume si faima care dezbina chiar si cele mai unite familii.

ALTE EVENIMENTE

Superstarul Angela Gheorghiu, celebră cântăreață de operă a timpului nostru, vine la Festivalul Internațional de Film Transilvania, ca invitată de onoare a celei de-a 17-a ediții.
Vineri, pe 1 iunie, de la ora 19:00, Opera Națională Română Cluj-Napoca va fi gazda unui eveniment unic, în cadrul căruia Angela Gheorghiu va interpreta cîteva arii în fața publicului clujean, acompaniată de pianistul Alexandru Petrovici. Momentul va fi urmat de proiecția filmului Tosca (r. Benoît Jacquot) în care soprana joacă rolul titular.

Managerul TIFF, Cristian Hordilă, a vorbit în cadrul matinalului Realitatea FM Cluj, de vineri, despre ediţia TIFF 2018.
https://www.facebook.com/ziuadecluj/videos/2101532113194321/
Spot oficial TIFF 2018

Victor Moldovan, 2018-05-25, Find me on: facebookinstatwitter                                                        

0 comentarii:

Post a Comment