Thursday 3 March 2022

ZIUA 8. Negocieri in Razboi - Vor fi creeate coridoare umanitare, unde va fi o încetare temporară a focului.

 


S-a încheiat a doua rundă de negocieri între Rusia și Ucraina

ACTUALIZARE 3 MARTIE, 20:20. A doua rundă de negocieri ruso-ucrainene desfăşurată joi, la o săptămână de la începerea invaziei ruse în Ucraina, s-a încheiat cu un acord pentru o încetare temporară a focului pentru raţiuni umanitare, a declarat negociatorul ucrainean, Mihailo Podoliak, care a anunţat că va urma încă o rundă de negocieri, relatează Reuters, AFP şi EFE, citate de Agerpres.

„Spre marele nostru regret, nu am obţinut rezultatele pe care mizam”, a afirmat Podoliak. Totuşi, a adăugat el, părţile au ajuns la o înţelegere asupra creării în comun de coridoare umanitare, cu o încetare temporară a focului'', dar ''nu peste tot, ci numai în acele locuri unde coridoarele umanitare pot fi stabilite va fi posibilă o încetare a focului pe perioada evacuării”.

Cele două părţi s-au înţeles de asemenea asupra livrării de alimente şi medicamente în sectoarele unde se desfăşoară cele mai grele lupte.


Vladimir Putin: Operațiunea din Ucraina se desfășoară conform planului

ACTUALIZARE 3 MARTIE, 20:00 Vladimir Putin a spus, joi seara, într-o declarație de presă că operațiunea militară a Rusiei în Ucraina se desfășoară conform planului, iar soldații ruși acționează ca niște „adevărați eroi”. Totodată, liderul de la Kremlin a acuzat „neonaziştii” ucraineni că folosesc populaţia ca scuturi umane în faţa ofensivei Rusiei.

„Suntem în război cu neonaziștii”, a spus liderul rus, adăugând: „Nu voi renunța niciodată la convingerea mea că rușii și ucrainenii sunt un singur popor”.

Zelenski: „Dacă noi dispărem, vor urma Letonia, Lituania, Estonia... Până la Zidul Berlinului, credeţi-mă!” 
Macron a vorbit cu Putin: „Nu a existat nimic în ceea ce a spus președintele Putin care să ne poată liniști”

Convorbirea cu preşedintele rus, care a durat o oră şi 30 de minute, potrivit preşedinţiei franceze, este a treia dintre cei doi lideri de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie.

Putin și-a reiterat hotărârea de a obține neutralizarea și dezarmarea Ucrainei, fie pe cale diplomatică, fie pe calea armelor, a declarat un oficial francez pentru Reuters. 

„Nu a existat nimic în ceea ce a spus președintele Putin care să ne poată liniști”, a spus consilierul prezidențial francez, adăugând că Putin a insistat că urmărește „denazificarea Ucrainei”.

„Te minți singur”, i-a spus Macron lui Putin, potrivit oficialului. „Va costa scump țara voastră, țara voastră va ajunge izolată, slăbită și sub sancțiuni pentru o perioadă foarte lungă de timp”, iar mai fi spus președintele francez. 

Principalele informații ale zilei:

  • Putin a vorbit la telefon cu Macron.
  • Au început noi negocieri ruso-ucrainene.
  • Bombardamentele rusești au continuat miercuri noaptea și joi în mai multe orașe unde au fost uciși și civili.
  • Herson este primul mare oraș ucrainean aflat sub controlul armatei ruse.
  • Ministerul ucrainean al Apărării spune că Mariupol nu a fost cucerit.
  • Agențiile Fitch şi Moody's au retrogradat ratingul Rusiei cu şase trepte, la categoria „junk”.
  • Ce se întâmplă cu misteriosul convoi rusesc, lung de 64 de kilometri, care pare blocat de câteva zile la marginea Kievului


 

0 comentarii:

Post a Comment