Tuesday 8 March 2022

România ar putea trece din starea de alertă în stare de criză. Ce presupune aceasta?

 


România ar putea trece din starea de alertă în stare de criză.

Este o măsură pe care o pregătește Guvernul și pe care ar putea să o instituie în clipa în care teritoriul, populația, sănătatea sau mediul ar fi amenințate în vreun fel.

Desigur că măsura are legătură cu războiul de la granițele țării și ar putea fi chemați la ordine bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani. După aprobarea proiectului, intrarea în starea de criză poate fi decisă doar de Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale: ”Guvernul nu introduce starea de criză, aceasta nu este în nomenclatorul, să spunem, constituțional, criza există. Va trebui să facem niște adaptări legislative pentru a putea să mergem mai departe cu lucruri care țin și de dezvoltările care vin din Ucraina, managementul refugiaților.”

Potrivit legii, în cazul unui conflict militar, sunt înrolaţi doar bărbaţi apţi medical de până în 55 de ani, inclusiv cei care nu au apucat să facă stagiul militar. Surse politice susțin că Guvernul se gândește să extindă categoria celor care ar putea fi chemați la ordine de la 18 la 60 de ani. Măsura nu este pusă pe hârtie, dar ar putea să completeze legile privind pregătirea populaţiei pentru apărare.

O decizie finală a Guvernului ar urma să fie luată în această săptămână.


0 comentarii:

Post a Comment