Tuesday, 8 March 2022

A câștigat WRS. Ce va face TVR pentru el ca să (nu) ne calificăm?


LE: Domnul Dan Manoliu a acceptat să participe la o discuție pe Zoom cu fanii Eurovision România despre edițiile trecute ale Eurovision („desecretizarea” Eurovisionului, cum o numesc eu). 

În pregătirea întâlnirii voi centraliza întrebările voastre la link-ul: Eurovision România (Stories from Past Editions) - Zoom Talk with Dan Manoliu.


Invited Author: A câștigat WRS. Ce va face TVR pentru el ca să (nu) ne calificăm?

Haideți să nu ne hazardăm, că nu s-a schimbat nici țara, nici televiziunea și din păcate nici abordarea. 

Felicitări WRS! Ține-te tare că de acum vin următoarele:

1. Cei de la TVR o să vrea să îți facă videoclip. Acesta va fi filmat în nu știu ce locație "grozavă", cu mari specialiști și la final va ieși o varză abstractă din care nu înțelege nimeni nimic. (vezi Ester)

LECȚIA: TVR nu s-a lămurit că trebuie să vândă și videoclipul ca publicul să îl recunoască pe cel de pe scenă.

2. Cei de la TVR for propune un revamp și vor avea "grijă" ca piesa să sune cât mai încărcată pe refren și cât mai goală pe versuri și vor face ca părțile instrumentale care sunt catchy sau cele care dau o formă de originalitate, să se audă cât mai încet. (vezi Zaleilah, vezi The Humans, vezi Ester)

LECȚIA: Am avut câteva piese foarte bine orchestrate care s-au auzit extrem de slab. Inclusiv instrumentalul trebuie să fie catchy și antrenant, nu doar vocea contează. Sau dacă e o problemă cu vocea, instrumentalul și backing vocals să acopere asta.

3. Cei de la TVR vor face câteva vizite prin țări cunoscute: de pe aproape și în cel mai bun caz Grecia. (vezi toți anii)

LECȚIA: Nu are rost promovarea la țările cu mulți români, piesa trebuie promovată la nivel european. Reclamă pe YouTube, Instagram, TikTok, Facebook. Adică investiție.

4. Cei de la TVR vor tăia din dansatori. Că sunt prea mulți, că unul dintre dansatorii bărbați îi face nu știu ce lui WRS la un moment dat și nu e un mesaj bun pe ecranul TVR, că prea mult dans nu face bine la cântat și o să sfârșim prin a avea o piesă ritmată dansată foarte static (vezi Cherry Red și Roxen). 

LECȚIA: Vezi Fuego și Eleni și orice altă țară cu piesă ritmată. Dansatorii trebuie să facă totul pe scenă, să fie sexy, să atragă pentru că și coregrafia contează și momentul este și unul vizual.

5. Cei de la TVR îi vor băga pe gât eternele fete de la Pinky (sau cum le spune) ca să facă backing vocals că vor să vadă și ele Torino dar care stau pe loc și dau doar din mâini. 

LECȚIA: Fiecare om de pe scenă trebuie folosit. Partea de backing vocals poate fi înregistrată și chiar trebuie înregistrată. Este permisă chestia asta? Hai să profităm de ea. Vezi San Marino de anul trecut.

6. Cei de la TVR vor primi o sugestie de montaj de la televiziunea italiană cu care vor fi perfect de acord. Eventual vor mai adăuga câte ceva prin părțile esențiale (artificii și flăcări la fiecare refren, cadre largi ca să nu ținem minte cum arată cântărețul sau fum ca să nu îl vedem deloc) în așa fel încât ghiveciul să fie și mai evident. 

LECȚIA: Ce e prea mult strică, da, nouă ne-au purtat noroc elementele pirotehnice dar trebuie folosite cu moderație, doar la elementele esențiale sau în evoluție, 0 flăcări la primul refren, trei la al doilea și artificii și incendiu la ultimul. Și încă o chestie, la piesă ritmată, efecte ritmate, dinamice. 

Sunt multe de zis. Piesa e ok-ish, vocea la fel. Avem atitudine, avem dans, avem refren ușor de reținut, avem chestii care atrag. Lucrurile astea trebuie să rămână dar ca piesa să devină un wild horse trebuie ca live-ul să fie peste varianta de studio iar show-ul peste videoclip. 

Și trebuie analizată bine, refren cu refren, cadru cu cadru, ce facem, ce aducem nou aici, cum putem face să se vadă/audă mai bine etc.

Cred că avem în curte o piesă gen "Fuego". Ar trebui luată și studiată abordarea Ciprului din acel an, punct cu punct. Nu are rost să facem pe deștepții și să inventăm roata. Uneori o rețetă copiată și perfecționată e cea mai bună variantă. Plus că acum Fuego e intrată în istorie, e "Eurovision Classic" iar clasicul nu se demodează niciodată.

Succes, hai România, hai WRS!

0 comentarii:

Post a Comment